Tenosinovitis De Quervain “De Quervain’s Tenosynovitis” Apakah Itu?

✅Pergelangan tangan anda rasa sakit?

✅Sakit berhampiran pangkal ibu jari?

✅Bengkak berhampiran pangkal ibu jari?

✅Kesukaran menggerakkan ibu jari dan pergelangan tangan apabila melakukan sesuatu yang melibatkan aktiviti menggenggam atau mencubit?

Jika anda mengalami simptom-simptom ini, anda mungkin menghidap sindrom De Quervain atau De Quervain Tenosynovitis.

Tenosinovitis De Quervain ialah masalah keradangan pada sarung tendon (synovium) di pangkal ibu jari.

Tendon yang menggerakkan ibu jari tangan menjadi ketat dalam terowong yang sempit dan keradangan berlaku akibat geseran yang terhasil semasa tendon meluncur di sepanjang ibu jari dengan pergerakan berulang. Ia akan menyebabkan bengkak dan rasa sakit. 

Apabila Tenosinovitis De Quervain tidak dirawat, anda akan mengalami kesukaran untuk menggunakan tangan dan pergelangan tangan dengan betul.

Pergelangan tangan mungkin kehilangan beberapa julat pergerakan. 

Tunggu apa lagi? Hubungi KMZ Orthoman untuk menempah slot anda bersama doktor pakar ortopedik trauma dan sukan, Dr. Kamarulzaman Haji M.S Kadir hari ini‼️‼️‼️

#drkamarulzaman #drkmz #kmzorthoman #kmzsportsclinic #orthopaedicclinic #doktorpakarsukan #doktorpakarortopedik #doktorpakartulang #pakarperundingortopedik #cyberlynxinternationalcollege #merawatatletcedera #pengalamanperibadikepakaranglobal #atletmalaysia #peminatsukanmalaysia #tenosinovitisdequervain #keradangan #synovium #DeQuervaintenosynovitis #sakitpergelangantangan #wristpain #wristswelling