Salam sejahtera Dr @~KMZ Saya ingin bertanyakan pendapat mengenai kecederaan terkehel bahu. Memandangkan terdapat kemungkinan sehingga 90% kecederaan terkehel bahu akan berulang pada mereka yang mengalami episod pertama di bawah umur 20 tahun, adakah Dr akan mengesyorkan supaya melakukan operasi kapsul sendi atau hanya pembedahan jika terdapat kehilangan tulang dan/atau kebimbangan?

Kita boleh bercakap tentang semua data saintifik tetapi meyakinkan seorang remaja lelaki/perempuan pada usia puncak mereka untuk melakukan pembedahan selepas dislokasi pertama bukanlah mudah.

Sudah tentu kami akan menasihati mereka tentang risiko kejadian berulang dan dapatkan ahli fisioterapi untuk menguatkan otot di sekeliling bahu dengan propriosepsi yang baik. 

Jika pesakit berisiko rendah, mereka mungkin tidak akan mengalami dislokasi  kedua. 

Dengan setiap episod dislokasi, kecederaan pada tulang akan lebih ketara yang akan menyukarkan lagi pembedahan.Jika pesakit adalah seorang atlet, risiko sentiasa ada dalam setiap sukan yang diceburi dan apabila mereka mengalami dislokasi ke-2, kami akan menasihati semula. Insya-Allah.

#drkamarulzaman #drkmz #kmzorthoman #kmzsportsclinic #orthopaedicclinic #doktorpakarsukan #doktorpakarortopedik #doktorpakartulang #pakarperundingortopedik #cyberlynxinternationalcollege #merawatatletcedera #pengalamanperibadikepakaranglobal #atletmalaysia #peminatsukanmalaysia #shoulderinstability #shoulderdislocation #bahuterkehel #bankartrepair