Sindrom Cauda Equina (Cauda Equina Syndrome). Apakah itu?

☑️ Sakit pada bahagian tulang belakang bawah punggung

☑️ Hilang sensasi pada bahagian peha, betis dan tapak kaki 

☑️ Masalah ketika buang air kecil dan besar seperti sukar mengawal

☑️ Masalah disfungsi ereksi

☑️ Lemah kedua-dua kaki hingga menyebabkan anda sering terjatuh atau sukar untuk bangun dari duduk

Sindrom Cauda Equina atau lebih dikenali CES adalah keadaan serius yang berlaku apabila akar saraf dalam saraf tunjang bawah terhimpit mengganggu fungsi motor dan deria pada pundi kencing dan anggota kedua belah kaki. 

Kelompok akar saraf ini dipanggil cauda equina atau “ekor kuda”, menghantar dan menerima mesej ke kaki, pundi kencing dan bahagian badan yang lain. 

CES boleh berlaku apabila penhernian cakera lumbar memberikan tekanan yang kuat pada akar saraf tunjang cauda equina. Keadaan ini boleh terjadi secara beransur-ansur atau secara tiba-tiba.

Jika tidak dirawat, CES boleh membawa kepada kerosakan yang serius dan tidak dapat dipulihkan seperti inkontinensia kronik dan lumpuh kaki. 

Atas sebab ini, gejala CES memerlukan perhatian perubatan segera dan dalam banyak kes, pembedahan kecemasan akan dilakukan.

#drkamarulzaman #drkmz #kmzorthoman #kmzsportsclinic #orthopaedicclinic #doktorpakarsukan #doktorpakarortopedik #doktorpakartulang #pakarperundingortopedik #cyberlynxinternationalcollege #merawatatletcedera #pengalamanperibadikepakaranglobal #atletmalaysia #peminatsukanmalaysia #sindromcaudaequina #hilangkawalankencing #lemahkaki #sakitbelakang #sakitpunggung #caudaequinasyndrome #prolapseddisc